2001 elveszett világai

A Clarke-univerzum újabb titkai.

Zsáner: Sci-fi
Témakör: Felfedezés
Brand: Galaktika Fantasztikus Könyvek
Webshop ár: 20% engedmény a bolti árból!

Cikkszám: 9786155508226 Kategóriák: , Címkék: , ,

3,290 Ft 2,632 Ft

Leírás

A 2001. Űrodisszeia történetét ma már mindenki ismeri, még azok is, akik különben nem SF-rajongók. Az ősember által feldobott csont, mely a levegőben pörögve egy űrhajónak adja át helyét, a Johann Strauss zenéjére keringőző űrállomás képe és az egykor LSD-tripként is reklámozott utazás a Csillagkapu világain át mind-mind ikonikus jelenetek a filmből, a regény pedig a lehengerlő vizuális élmény mellett is nyitva maradt számos kérdésre adott választ, ugyanakkor megőrizve művészi integritását, elrugaszkodva úgy a forgatókönyvtől, mint a kész mozitól.

A történet azonban sem a papíron, sem a vásznon nem lehetett teljes. Menet közben búcsút kellett venni bizonyos részletektől, amelyek felborították volna a gondosan kitervelt dramaturgiát. Rendkívül izgalmas részletektől. Mi lett volna, ha távoli őseink szemtől szembe találkoznak az Elsőszülöttekkel? Hogyan alakult HAL táncoló robotemberből mindentudó szuperszámítógéppé? Honnan jöttek a lefagyasztott kutatók, hogyan kerültek be az expedícióba? És végül mi történt még David Bowmannel a Csillagkapun túl, mielőtt Csillaggyermekként visszatért volna a mi világunkba?

Ebből a kötetből minden kiderül, és ráadásként elolvashatjuk a szerző forgatási naplóját a filmkészítés számára is különleges élményéről, a Stanley Kubrickkal folytatott közös munka kudarcairól és sikereiről.

„Ha a 2001 fölébresztette érzelmeit, a tudatalattiját, a mítoszok iránti vágyát, akkor sikerrel jártunk.”
– Stanley Kubrick

„A 2001-nek templomot kéne emelni, és abban vetíteni megállás nélkül, napi 24 órában.”
– John Lennon

 

Customers' review

5 stars 0 0 %
4 stars 0 0 %
3 stars 0 0 %
2 stars 0 0 %
1 star 0 0 %

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “2001 elveszett világai”

Információk

  • Cím : 2001 elveszett világai
  • Eredeti cím : The Lost Words of 2001
  • Fordító : F. Nagy Piroska
  • Sorozat : Galaktika Fantasztikus Könyvek
  • Oldalszám : 257
  • ISBN : 978 615 5508 22 6
  • Ár : 3290

A szerző(k)-ről

Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke

Az angolszász SF hőskorának egyik nagy klasszikusa. 1917-ben született Angliában, matematikából és fizikából doktorált. Íróként 1946-ban debütált a „Kibúvó” című novellával, de az igazi hírnevet a Stanley Kubrickkal közösen készített 2001. Űrodisszeia hozta meg számára. A ’80-as évek végén egy betegség tolószékbe kényszerítette, és munkabírását is lecsökkentette. Ennek rovására írható, hogy a továbbiakban gyakran vette igénybe szerzőtársak segítségét. Magyarul számos novellája és regénye olvasható. 2008-ban hunyt el.


Wikipedia | Clarke Foundation